Dobrovolnická víkendovka v Klášteře Porta Coeli

Už jsi někdy strávil/a noc v klášteře, jehož historie se píše už od 13. století?
Láká tě poznat historii kláštera, zažít tamní atmosféru, projít se pro starých jablečných sadech, navštívit kostel v noci…? Staň se dobrovolníkem a všechny tyto přání se ti mohou splnit na víkendovce v Porta Coeli!

CO BUDEME DĚLAT?

Čeká nás práce na čerstvém vzduchu. Zapojíme všechny svaly na těle při čištění jablečných sadů od větví, které budeme házet na hromadu. Cílem je postupně obnovovat staré jablečné sady na Tišnovsku a také okolí kláštera. Po fyzicky náročnější práci nás čeká kreativní a odpočinková činnost – společně přichystáme prezentaci o dobrovolnictví na muzejní noc, kterou v sobotu večer zažijeme.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Víkendovka rozhodně nebude jen o práci. Dozvíš se o historii cisterciáckého kláštera Porta coeli, podíváš se i do jeho prostor a určitě tě nemine ani návštěva klášterního pivovaru či kavárny. Navíc tě v sobotu čeká veliký zážitek v podobě MUZEJNÍ NOCI, a to znamená speciální příležitost zažít místní kostel v noci.
V neděli se pak společně vydáme na výlet do okolí.

CO MÁŠ JAKO DOBROVOLNÍK NA AKCI ZAJIŠTĚNO?
  • ubytování podle délky konání akce
  • stravu (kromě páteční večeře)
  • společnou cestu na místo (společná skupinová jízdenka nebo proplacená cesta na základě odevzdaných jízdních dokladů)
  • speciální připojištění zdraví i odpovědnosti
  • organizaci akce a leadera, který se o skupinu postará
  • nové kontakty, zajímavé životní zkušenosti a krásné zážitky k nezaplacení

Přečíst si taky můžeš obecné informace o účastnickém poplatku a storno poplatcích nebo o podmínkách účasti.

CHCEŠ JET TAKY?
  1. Založ si svůj dobrovolnický profil (o jeho výhodách i detailním postupu jeho vytvoření si můžeš přečíst tady)
  2. Ve svém účtu vyplň základní i podrobnější informace a adresu (abychom tě mohli pojistit a kontaktovat)
  3. Pak si zde v pozvánce jednoduše v pravém panelu vyber výši účastnického poplatku dle svých možností a přihlas se na akci.
  4. Pokud si předem svůj účet nevytvoříš, vytvoří se ti automaticky registrací na první akci. Na e-mail ti přijde potvrzení a výzva k vytvoření hesla.
  5. Odteď už pro tebe bude přihlašování na akce úplná hračka – bez dalšího vyplňování formulářů. Do svého účtu se pak kdykoliv přihlásíš pomocí ikonky vpravo nahoře na stránce – tam své údaje můžeš také kdykoliv upravovat.
PRAKTICKÉ INFORMACE

Sejdeme se v odpoledních hodinách v pátek 20. 5. v Praze na Hlavním nádraží a vyrazíme společně vlakem na místo.
Spát budeme na postelích ve svých spacákách a o jídlo si společnými silami uvaříme v místní kuchyni.
V neděli se opět vrátíme společně do Prahy.
Detailní informace (času odjezdu a příjezdu, co s sebou, atd.) zveřejníme brzy.

SRAZ A DOPRAVA:

V pátek 20. 5. odpoledne se sejdeme v Praze a vyrazíme vlakem společně na místo. V neděli 22. 5. navečer se do Prahy zase společně dopravíme. Informace upřesníme. Můžeš se s námi setkat i přímo na místě nebo přistoupit po cestě, pokud se ti to hodí.

ADRESA KONÁNÍ AKCE:

Porta Coeli 1001, 666 02 Předklášteří

UBYTOVÁNÍ:

Přesné informace brzy doplníme. Spát ale budeme v teple, na postelích či karimatkách, ve svých spacákách. Na místě jsou splachovací záchody i sprcha.

STRAVA:

V pátek večer bude sdílená večeře – sníme vše, co jsme si přivezli a podělíme se s ostatními. Po zbytek víkendu si budeme vařit ze surovin, které nám organizace nakoupí do zásoby.

CO S SEBOU:

Věci osobní potřeby (hygiena, ručník atd.), spacák (možná také karimatku – to ti včas dáme vědět), přezůvky, pracovní oblečení a dobré pracovní boty (ideálně oboje nepromokavé). Určitě si přibal dobrou náladu, klidně i nějaké společenské hry či nápady na zábavu a nezapomeň si přivézt páteční VEČEŘI.

KONTAKT

KONTAKT
Pokud máš nějaké dotazy, zeptej se organizátorky Janči: valouchovajana99@seznam.cz

Hojnost je společenstvím osob, které spojují dvě věci: žijí na Tišnovsku a rozhodli se vzít zodpovědnost za svůj život a prostředí, ve kterém žijí, do vlastních rukou.

Jejich hlavním tématem jsou potraviny: jejich původ, produkce, zpracování a přeprava. Důraz kladou na lokálnost potravin, bezobalovost, udržitelnost, zdravotní nezávadnost a ohleduplnost k chovaným zvířatům.

Hojnost je prostorem pro “emancipaci konzumenta”, kdy se z pasivního příjemce stává spolutvůrcem celého procesu, jenž má možnost
a sílu rozhodovat, které potraviny, výrobky a služby bude využívat. Náplň dobře vystihuje koncept potravinové suverenity, který připisuje lidem právo na potraviny, které jsou v souladu s lidským zdravím, životním prostředím a přírodou a právo na přeměnu stávajících potravinových a zemědělských systémů.

 

Pošlete to dál: